مهمترين تغيير بودجه بندي کنکور 92 نسبت به کنکور 91 از لحاظ درصد فراواني فصلهاي کتاب هاي درسي، اضافه شدن چشم گير سهم کتاب پيش دانشگاهي مي باشد که شاهد 10% افزايش سوال هستيم.
همان گونه که انتظار داشتيم و در تحليل کنکور سال 91 نيز گفته بوديم بيش از 20% سوالات از 4 فصل آخر پيش دانشگاهي مطرح شده است.
امسال 24% سوالات (يعني 12 سوال) فقط از 4 فصل آخر کتاب زيست شناسي پيش دانشگاهي طراحي شده است. قابل ذکر است سال هاي متوالي است که اين رويکرد در کنکور سراسري وجود دارد.
بودجه بندي کتابي و فصلي را در جدول زیر به تفصيل مشاهده مي نماييد.
کتاب
فصل
تعداد سوال
درصد فراواني
آزمون 1391
آزمون 1392
آزمون
1391
آزمون 1392
زيست شناسي و آزمايشگاه 1
اول
0
0
24%
18%
دوم
1
1
سوم
1
1
چهارم
2
3
پنجم
2
0
ششم
3
2
هفتم
2
0
هشتم
1
2
زيست شناسي و آزمايشگاه 2
اول
0
1
36%
28%
دوم
1
2
سوم
2
1
چهارم
2
1
پنجم
0
0
ششم
1
1
هفتم
1
0
هشتم
4
4
نهم
2
1
دهم
3
1
يازدهم
2
2
زيست شناسي پيش دانشگاهي
اول
2
2
32%
42%
دوم
1
0
سوم
0
1
چهارم
0
1
پنجم
1
2
ششم
1
1
هفتم
2
2
هشتم
2
4
نهم
3
4
دهم
3
3
يازدهم
1
1
ترکيبي
4
6
8%
12%
بررسي سوالات
1- بيش تر سوالات کنکور امسال همچون سال گذشته، به صورت جاي خالي مطرح شده اند.
2- در تحليل هاي چند سال اخير در مورد سوال هاي 5 گزينه اي صحبت کرده بودم که امسال بهتر است بگوييم سوالات بيش از 4 گزينه اي!
منظور اين است که طراح محترم سوالات کنکور، صورت سوال را مجهول طراحي کرده که اول بايد صورت را به حالت معلوم در آورده سپس به سراغ گزينه ها برويم.
همچنين سوالاتي که در سه سال اخير رايج شده است و به جاي اينکه بپرسد کدام مورد درست يا نادرست است، مي پرسد چند مورد درست يا نادرست است.
مثال- سوال 176- چند مورد مي توانند جمله ي زير را به نادرستي تکميل نمايند؟
هر جانداري که بتواند به واسطه ي بر آمدگي هاي سيتوپلاسمي خود حرکت نمايد، ..........
در اين مثال اول بايد به ياد آوريد منظور از برآمدگي سيتوپلاسمي همان پاي کاذب است. سپس اينکه چه جانداراني با پاي کاذب حرکت مي کنند و بعد سراغ موارد ذکر شده برويد. همانطور که مشاهده نموديد صورت سوال خودش مجهول است!
3- سوالات مقايسه اي امسال سهم 18درصدي (9 سوال) را به خود اختصاص داد.
منظور از سوالات مقايسه اي سوالاتي است که بين دو يا چند موضوع مطرح مي شوند. در اين قبيل سوالات در بيش تر موارد کلمات برخلاف و همانند به کار مي رود.
مثال- سوال 165: در ماهي خاردار .......... انسان، خون خارج شده از .........، ابتدا به ......... وارد مي شود.
4- سوالات قيددار (برخي، بعضي، بيشتر، هر، همهي، هيچکدام، بسياري و ... ) امسال سهم 16 درصدي (8 سوال) را به خود اختصاص داد و بيش تر به سمت قيد «همه» و «هر» رفته بود و بسيار علمي تر، مفهومي تر شده بود و طراح کنکور جاي هر گونه انتقاد به اين نوع سوالات را بست.
5- سوالات مطرح شده از شکل
امسال نيز همچون سال قبل با يک نگاه سطحي به سوالات فقط يک سوال شکل دار مي بينيم ولي با خواندن سوالات و گزينه ها به خوبي در مي يابيم که نکات شکل ها همچون تار پود لا به لاي سوالات کنکور تنيده شده و نمي توان بسياري از سوالات را بدون دانستن نکات شکل ها پاسخ داد.
6- سوالات ترکيبي
12% (6 سوال) از سوالات امسال را به هيچ عنوان نمي توان در فصل خاصي طبقه بندي کرد. در اين نوع سوالات در مورد ويژگي هاي مختلفي که در فصل هاي متعدد ياد گرفته ايد، سنجش ميشويد.
البته به جز 6 سوالي که ذکر شد در تعدادي ديگر از سوالات هم نکات ترکيبي به کار رفته بود که ارتباط ذهني قوي و تسلط فراوان بين موضوعات را مي طلبيد.
اين موضوع به ضرر داوطلباني تمام شد که بعضي مباحث زيست را حذف مي کنند و با خود مي گويند از اين مبحث که n سوال بيشتر نمي آيد، غافل از اين که به جز n سوالي که تصور مي کردند در گزينه هاي m سوال ديگر را هم گير ميفتند.
7- انشاي سوالات
در اين بخش، از طراح محترم کنکور تشکر ويژه ي خود را بابت صورت روان و قابل فهم و عدم وجود کژتابي در ادبيات سوالات اعلام مي کنم.
جمع بندي پاياني تحليل
قابل توجه دانش آموزاني که مي خواهند زيست شناسي را 100% بزنند:
درس زيست شناسي در کنکور 50 سوال دارد. در کنکور هاي سال هاي 82 و 83 با توجه به بازار آموزشي کنکور سوالات طوري طراحي مي شد که هر سوال با دانستن نکته مربوط به همان موضوع قابل پاسخگويي بود.
به تدريج با به روز شدن بازار آموزشي و تنوع کتاب هاي کمک آموزشي بازار، سوالات کنکور هم سال به سال مفهومي و ترکيبي و مقايسه اي تر مي شود.
به طوري که دانش آموزي که در کنکور 92 مي خواست 100 بزند نيازمند يادآوري نزديک به بيش از 250 نکته بود نه 50 نکته!
زيرا همانطور که در تحليل ذکر شد، حل سوالات نياز به تجزيه و تحليل صورت سوالات مجهول، نکات شکل، سوالات چند موردي، ترکيبي و ...... داشت، يعني تحليل حداقل صورت 50 سوال و 200 گزينه
با توجه به اين موضوع، دانش آموزاني که خود را براي کنکور 93 آماده مي کنند بايستي با ديدگاه درست نسبت به سوالات، درس خواندن خود را تنظيم کنند.